Webstedet for

slægten Gissel fra Glesborg

og

gårdfæster af Lystrup Abraham Nielsens

efterkommere

Sofus Gissel 1884 — 1971

Indhold

   Forside

   Anerække

   Slægtsnavne

   Stednavne

   Kirkegårde

   Georgsminde

 

Sofus fødtes den 29’ april 1884 i Laen ved Glesborg, som søn af Søren Sørensen Gissel og Maren Nielsen. 11 år gammel kom han ud at tjene, som fårpasser i Enslev ved Grenå.

 

Ved købmand Sørensen i Grenå, Østergade 1, startede Sofus som kommis efter sin konfirmation. Den sidste del af læretiden tog han i Århus, hvor han mødte sin søster Nielsines veninde, den et år yngre Frederikke fra Skødstrup, der ligeledes havde tjeneste i storbyen.

1910 havde Sofus penge nok til at købe sin egnen forretningen, som blev på Havnevejen i Grenå.

 

I Grenå Folketidende lørdag den 16. april kunne man læse denne annonce.

 

Meddelelse

Undertegnede aabner Lørdag 16. april en velassorteret

Kolonial, Urtekram- og Delikatesseforretning

på hjørnet af Havnevejen og Korsgade og bringer i samme Publikums velvillige Erindring. Mit forretningsprincip vil altid være galant Betjening, bedste Varer til reelle Priser.

                                                               Med Højagtelse

                                                           Sofus Gissel

Året efter giftermålet nedkom Frederikke med datteren Ebba på sanatoriet i Ørsted, hvor hun kort tid før fødselen, var blevet indlagt

med tuberkulose.

 

 

Tiden herefter led familien en hård skæbne. Den lille Ebba døde fire uger gammel, og otte måneder senere døde Frederikke den 28. feb. 1913, blot 29½ år.

Begge blev begravet på Grenå kirkegård.

 

 

 

På billedet ses Sofus Gissel stående i døren til købmandsforretningen på Havnevejen i Grenå.

 

Som købmand af Grenå giftede Sofus sig med Frederikke Christensen i Vor Frue Kirke i Århus den 12. maj 1911, med svogeren Anders Christian Andersen, der arbejdede som kusk i Århus, som forlover.

 

Frederikke var født den 12. nov. 1883 på ”Vosnæsgaard” i Skødstrup sogn pr. Lygten, hvor faderen Niels Frederik Christensen var smed.

 

Som det var skik og brug dengang, trådte en søster til Frederikke hjælpsom til. Den 8½ år yngre søster, Ellen Johanne Christensen, der blev husbestyrerinde ved Sofus i Grenå. Ellen, som hun kaldtes, var ligeledes født på ”Vosnæsgaard”.

 

4½ år senere i 1917 den 4’ nov. giftede Sofus og Ellen sig i Sct. Pauls Kirke i Århus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frederikke

 

 

 

 

Med årene blev købmandsforretningen i Grenå ved Sofus og Ellen et fri– og feriested for mange af Sofus’ fætre og kusinebørn fra Århus kanten.

 

 

I starten af 1920erne købte parret sommerhuset ”Lillebo” ved Grenå Strand, hvor familien nød mange søndage om sommeren i selskab med Sofus’ to fastre, Kirsten Jensen fra Grenå Menighedshjem og Marie Gissel, der var hjemmesygeplejerske i Grenå.

På billedet ovenover ses

til venstre Sofus,

i midten Sofus’ faster Marie Gissel,

siddende til højre Ellen, og

parrets to ældste børn Svend og Inge.

På billedet til højre ses Sofus og Ellen ved sommerhuset ”Lillebo”.

I 1950 havde Sofus 40 års jubilæum som selvstændig købmand og man kunne i Grenå Folketidende den 8’ april læse derom:

 

Forretningsjubilæum i Grenaa. Søndag den 16' april 1950, kan en af Grenaa bys dygtige og ansete borgere, købmand Sofus Gissel, Østerbrogade, fejre 40 aars jubilæum som købmand i Grenaa. Hr. Gissel har i hele sin lange købmandstid været en værdig repræsentant for

byens handelsstand, altid har han arbejdet efter devisen: De bedste varer til de billigste priser og hurtig, reel og elskværdig betjening - og det er derfor intet under, at hans forretning gennem aarerne har erhvervet sig en stor og solid kundekreds, der stadig er voksende.

De mange aars virke har ikke taget stærkt paa Hr. Gissels kræfter, endnu er han i fuld vigør, og hans venlige og gode humør kommer stadig hans mange kunder tilgode.

Forretningen er helt købmand Gissels værk, vel havde der et aars tid været drevet forretning i ejendommen, men de sidst 4 aar før overtagelsen stod lokalerne tomme, saa der var nok at tage vare paa og slide med ikke alene for Hr. Gissel, men ogsaa for fru Gissel, der har været sin mand en ypperlig støtte og medhjælper i forretningen og hjemmet, hvor tre børn voksede op, en søn, der sejler som 1. maskinmester, og to døtre, hvoraf den ældste er gift med en tandlæge i Aarhus - den yngste er endnu hjemme.

Offentlige hverv har Gissel ikke plejet, al sin tid og alle sine kræfter har han viet forretningen, hjemmet og vennekredsen, og herfra vil megen tak og hyldest strømme ham i møde paa jubilæumsdagen.

 

 

1953 gik Sofus på pension. Den 15’ okt. overtog hans medhjælper Leo Von Seelen forretningen på Havnevejen, som havde ændret navn til Østerbrogade, hvorefter forretningen hed

”Seelens Kaffe og Kolonial”.

 

 

 

 

Sofus døde 87 år gammel den 25’ nov. 1971, og Ellen døde den 16’ okt. 1973, 81 år gammel.

Parret ligger begravet på Grenå Kirkegård.

 

 

En datter af 1. ægteskab:

 

Ebba Gissel, f. 19’ maj 1912 på Ørsted Sanatorium, d. 17’ juni 1912 sammesteds.

 

Børn af 2. ægteskab;

 

som alle blev født i ejendommen på Havnevejen.

 

Svend Gissel, f. 1919, d. 1986 i København.

 

Inge Gissel, f. 1924.

 

Karen Gissel, f. 1928.